vrijdag 30 mei 2014

ANNA'S JAREN (1)

Voor Myron omdat zij zo prachtig danst en zo’n geweldige moeder is. 
Voor Bowenn omdat zij al zo mooi kan knipogen.

Anna
1881-1956
Je hoort het liedje nog wel eens op de radio. Geschreven door Fats Domino’s zwager Reginald Hall en gezongen door R&B zanger Joe Jones:

You talk too much
You worry me till death
You talk too much
You even worry my pet
You just talk too much
You talk about people that you don’t know

De single kwam uit in 1960.
Zij was toen vier jaar dood. Maar voor mij hoorde het liedje alsnog onlosmakelijk bij haar. Dat had zij zelf bewerkstelligd met haar verhalen.
Verhalen over bijvoorbeeld de Arabische kostganger, die zij onverstoord een boterham met varkensvleesbeleg kon voorzetten. Gierend van de lach kon zij voordoen hoe hij vol afschuw ‘porky, porky!’ begon te roepen. Abdullah.
Hij was degene die vaak tegen haar zei:

‘You talk too much, Anna,
 you talk too much’.

Een uitdrukking die vleugels kreeg doordat haar kinderen hem later graag gekscherend mochten gebruiken als er geen einde kwam aan haar spraakwaterval. Want praten kon zij, praten, praten, vertellen en lachen, lachen.

Anna.

Over haar verstrooidheid als zij een hoofd vol zorgen had gingen haar verhalen vaak. Hoe zij dan bijvoorbeeld op weg naar het plaatselijke kaasboertje een bouwplaats overstak, in gedachten met een klap tegen een heipaal aanliep en daarna bij het kaasboertje ‘een ons heipaal’  bestelde. Of hoe zij in gedachten een gaspenning in de wc-pot wierp, doortrok en vervolgens zich erover verbaasde dat het gas niet hoger ging branden. Rotterdam had toentertijd muntmeters voor het gas.
Over de handelsreiziger, die zaagsel in haar woonkamer rondstrooide om iets geheel nieuws, een stofzuiger te demonstreren. Waarna hij vergeefs naar een stopcontact zocht.
‘Gaat het niet op gas?’ had zij gevraagd.
En ze kon er nog steeds om lachen.
Over een buurvrouw, die een grote Rotterdamse straatkei (‘kinderhoofdje’) in een pan water op het vuur had gezet. Briefje erbij voor haar echtgenoot: ‘Als deze gaar is, ben ik terug.’

‘You talk too much, Anna,
you talk too much’.

(wordt vervolgd)

nnn

2 opmerkingen:

  1. Dit nodigt uit om alles over Anna te weten. Prachtig begin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Hermien. Omdat het verhaal niet alleen over Anna gaat, hoop ik dat het je blijft boeien.

      Verwijderen