donderdag 5 juni 2014

ANNA'S JAREN (2)

Anna’s verhalen.
Over een reünie, waar zij een voor haar grotendeels onbekende tak van de familie ontmoette. Boeren uit de Alexanderpolder, die uiteindelijk de grootste ruzie kregen over een mogelijke erfenis en elkaar met paardenmest bekogelden.
Over de schrijnende armoede ook, die vrouwen ertoe kon brengen de huurophaler vanuit het raam en rechtstreeks uit de bron met een straal moedermelk weg te spuiten.
En over het moment dat zij aan haar nieuwe, aanstaande schoonouders werd voorgesteld. Zij was toen drie jaar weduwe en had vier kinderen uit haar eerste huwelijk. Bij die eerste kennismaking verstopte zij deze. De kersverse schoonouders werden pas later met de kinderen geconfronteerd. Maar dat gebeurde dan wel één voor één, met tussenpozen, om de schok niet al te groot te maken.
Surprise!
Dat tweede huwelijk bracht haar wel betere tijden, tot dan toe was het leven op zijn zachtst gezegd onbarmhartig geweest voor Anna.

Zij was mijn grootmoeder van vaders kant. We mochten haar geen oma noemen, veel te ‘daftig’. Opoe moest het zijn; opoe Kaan maar opoe Anna mocht ook.

Met haar witgrijze haar in een forse wrong op het achterhoofd en altijd in het zwart gekleed, was zij niettemin de kleurrijkste grootmoeder die je je maar kunt voorstellen en dat ze ook best een beetje ondeugend was, vond je als kleinkind maar wat leuk. Haar bezoek bracht altijd uitbundige vrolijkheid met zich mee. Stoeien en dollen met kleinkinderen, mijn jongere broer Karel reed de gehele woonkamer rond paardje op haar rug.
En dan kwamen ook haar verhalen vol zelfspot en zonder enige wrok over die tijden van grote armoede en ellende.

‘You talk too much, Anna,
you talk too much’.

Jules Verne (1828-1905).
De schrijver die de toekomst
voorspelde op basis van wat in zijn tijd
wetenschappelijk mogelijk leek.
(foto Wikipedia)
Anna werd geboren in een tijd die enorm verschilt met die van nu, in een Rotterdam dat enorm verschilt met dat van nu.
Sarah Bernhardt (1844-1923).
Een van de grootste
actrices van haar tijd.
(foto Wikipedia)
In haar geboortejaar, 1881 was het bijvoorbeeld nog maar zeven jaar geleden dat met de levering van drinkwater uit de kraan was begonnen.
Jules Verne, de schrijver van ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ bezocht in dat jaar de Rotterdamse haven met zijn stoomjacht, de beroemde Franse theaterlegende Sarah Bernhardt  trad op in de grote Doelezaal en Bell Telefoon Maatschappij begon met de aanleg van een telefoonnet. Zo gezien lijkt het al heel wat maar het zou nog vijftien jaar duren tot er echt een Gemeentelijke Telefoondienst kwam (die in 1940 overging naar de PTT).


(wordt vervolgd)


nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten