zondag 24 mei 2015

ANNA'S JAREN (72) - Een weggelopen domineeszoon en een verdachte sinjo

Adolf Hitler opende de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen. De legendarische Noorse Sonja Henie behaalde er haar derde olympische titel bij het kunstschaatsen.
Zoals ook in andere democratisch geregeerde landen begon men in Nederland, dat geen medailles won bij de Winterspelen, zich er tegen te verzetten dat een dictatuur de Spelen organiseerde. De Nederlandse Rooms-Katholieke kerken waren inmiddels zelfs klaarwakker en kort na de opening van de Winterspelen werd in alle kerken een mandement van de bisschoppen voorgelezen waarin het lidmaatschap van de NSB voor katholieken verboden werd.

Zoals ook anderen die hem waren voorgegaan, hield Hauptmann nog steeds zijn onschuld vol maar hij werd op 3 april 1936 in de elektrische stoel terechtgesteld. Een verslaggever smokkelde een camera naar binnen en de volgende morgen al prijkte er een foto van Hauptmanns laatste momenten op de voorpagina’s van een aantal kranten in Amerika.
Weer zo’n terechtstelling die verscheurende twijfels de wereld in hielp, er bleven mensen geloven dat Hauptmann ten onrechte was veroordeeld en over de ware toedracht van de ontvoering en moord op het zoontje van Charles Lindbergh zijn later vele speculaties ontstaan. De weduwe van de terechtgestelde moordenaar zou haar leven lang proberen eerherstel voor haar man te krijgen. Zij hield, net als hijzelf had gedaan, vol dat hij onschuldig was. Er was ook bewijsmateriaal achtergehouden dat in Hauptmanns voordeel had kunnen werken. Zijn advocaat voerde verder aan dat Hauptmann niet over de middelen voor een ontvoering zou beschikken. Hij had op dat moment geen auto, geen criminele connecties en wist zelfs niet waar de familie Lindbergh woonde.

In Frankrijk hadden socialistische en communistische intellectuelen zich inmiddels aaneengesloten om gezamenlijk een poging te ondernemen het fascistische gevaar te keren. Hun organisatie vestigde een afdeling in Brussel en ook in Engeland kwam een soortgelijke vereniging.
In Nederland kon men niet achterblijven en hier werd het ‘Comité van Waakzaamheid’ opgericht. Edgar du Perron liep al enige tijd rond met plannen daartoe, Menno ter Braak  en anderen sloten zich snel aan.
Het blad ‘Zwart Front’ van de Italiaanse fascisten begon al meteen te schelden, Ter Braak was een ‘weggelopen domineeszoon’ en Du Perron ‘een verdachte sinjo’. Het comité liet als lid eenieder toe die anti-fascistisch was, ongeacht de politieke of religieuze overtuiging en dat gaf natuurlijk al snel onderlinge problemen, vooral tussen communisten en katholieken. Een erg lang leven was het comité dan ook niet beschoren, het werd opgeheven om een nieuw ‘Comité van Intellectueelen ter verdediging van de Geestelijke Vrijheid’ op te richten, waarvan leden van de CPN en de NSB geen lid mochten worden. Dat ging echter niet lukken maar tot die tijd had het comité niet stilgezeten, er waren onder meer lezingen gegeven en omdat de Nederlandse regering het asielrecht steeds meer beperkte, had het comité zich beijverd voor de opvang van vluchtelingen. Enkele malen werden ministers rechtstreeks gewezen op de ernst van de situatie. Het kon niet uitblijven, het comité werd als snel beticht van een vijandige houding tegenover een (jawel) ‘bevriende natie’.

Zeg mij wie je vrienden zijn, en ik zal zeggen wie jij bent.

(Afb. Wikipedia)
In Berlijn, de hoofdstad van die ‘bevriende natie’ opende Hitler op 1 augustus 1936 de Olympische Zomerspelen. De Olympische fakkel werd het stadion ingedragen tussen 110.000 in het gelid staande soldaten en toeschouwers door. Zij brachten de Hitlergroet en een met hakenkruis beschilderde Zeppelin drapeerde een enorme nazivlag over het stadion.
Het had even geduurd tot het voor de buitenwacht helder was dat alleen ariërs het land der nazi’s mochten vertegenwoordigen en ook dat Hitler en Goebbels de Spelen gingen gebruiken om hun propaganda-machinerie volop te laten draaien. Toen het dan zover was eisten de deelnemende landen wel dat er geen onderscheid tussen atleten van verschillende rassen zou worden gemaakt.
(wordt vervolgd)

nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten