zaterdag 24 januari 2015

ANNA'S JAREN (48) - Zwart met witte lippen

Walt Disney kwam met de eerste animatiefilm ‘The Ol’ Swimmin’ Hole’. Hoofdrolspeler Oswald The Lucky Rabbit had al de trekjes van de latere Mickey Mouse. En Alfred Hitchcock  bracht zijn film ‘De Ring’ uit, die wordt gezien als zijn beste stomme film. Na nog een aantal stomme films kwam hij in 1929 met ’Blackmail’, de eerste Britse geluidsfilm.
In China werd Nanking door de nationalisten van Chiang Kai Shek  veroverd, de aanloop naar een burgeroorlog met de communisten.
Charles Lindbergh, door velen tevergeefs geprobeerd van zijn ambitie af te brengen - de pers noemde hem een koppige steenezel - vloog met zijn ‘Spirit of St.Louis’ als eerste non-stop en solo over de Atlantische Oceaan, van Long Island naar Le Bourget bij Parijs.
‘Wat in z’n kop zit, zit niet in z’n kont’, zou de Rotterdammer zeggen.
De Amerikanen waren in die tijd niet erg geliefd in Europa en in Frankrijk al helemaal niet. Dat kwam doordat Amerika maar bleef dooremmeren over het terugbetalen van de tien miljard plus rente, die tijdens de oorlog aan Europa was geleend. Europa lag dwars omdat al dat geld was besteed aan Amerikaanse goederen. Desondanks stormden na de aankomst van Lindbergh zo’n honderdduizend mensen naar Le Bourget, het Parijse verkeer liep volkomen vast. De menigte trok Lindbergh uit zijn cockpit en zijn vliegtuig werd gekraakt door de mensenmassa.
Binnen enkele minuten wist heel Amerika dat Lindbergh in Parijs was, de kranten kopten: ‘Lucky Lindy hops Atlantic’, en de New York Times publiceerde zes weken achtereen bijna elke dag over de luchtvaart, in gang gezet door de vlucht naar Parijs.
Toen het leven in Frankrijk zijn normale loop hernam, keerde de Franse afkeer voor de Amerikanen weer net zo hard terug om zelfs nog te verergeren. Maar in de VS kreeg de luchtvaart door Lindberghs prestatie een enorme impuls.

De voor velen grondlegger van de Nederlandse kleinkunst, Jean Louis Pisuisse, werd samen met zijn derde vrouw, Jenny Gilliams, op het Rembrandtplein in Amsterdam doodgeschoten. Jenny Gilliams had een affaire gehad met een lid van het gezelschap Pisuisse, Tjakko Kuiper, die het te veel werd dat de relatie werd verbroken; hij schoot ook zichzelf dood.

(Foto Wikipedia)
De ‘Jazz Singer’, oorspronkelijk een Broadway-toneelstuk, kwam in de bioscopen, niet de eerste sprekende film maar wel de film die velen de eerste kennismaking met een geluidsfilm bezorgde. Er wordt maar een paar minuten echt gezongen in de film en verder heeft hoofdrolspeler Al Jolson slechts enkele regels tekst, de rest is muziek.
Na deze film versnelde de overgang van stomme naar sprekende film en amper anderhalf jaar verder vertoonden bijna alle bioscopen op Broadway sprekende films.
De ‘Jazz Singer’ was een grote hit die in New York een enorm publiek trok en pa, ma en Anna spraken nog vaak over die als neger geschminkte Al Jolson, dat wil zeggen, in de zwartwitfilm is zijn gezicht zwart en heeft hij witte, volle lippen.
De als zoon van een Russische Jood in Litouwen geboren Al Jolson was al voor de film werd gemaakt een ster op Broadway, zijn carriëre duurde er bijna dertig jaar, en hij was ook een populaire radio-zanger met een gigantisch repertoire.
(wordt vervolgd)

nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten