donderdag 29 januari 2015

ANNA'S JAREN (49) - Zwarte smartlapperij en witte belastingontduiking

De zwarte Piet met de witte lippen. Nog in 1948 werd hij uitgeroepen tot ‘Populairste mannelijke vocalist’. Hij overleed in 1950. Vlak na de oorlog was hij nog vaak te horen op de Nederlandse radio en dan kreeg pa onmiddellijk ‘mierentietjes’ (vertaald naar ABN is dat kippenvel) en draaide steevast de volumeknop naar rechts; wat nog dikwijls genoeg gebeurde om het mij uiteindelijk mogelijk te maken die rare zogenaamde negerstem te imiteren. Ik heb daarna nooit een echte neger meer zo horen zingen eigenlijk en zeker al helemaal niet zo vals als ik dat deed. Maar de pers was lovend over Al en vond zijn stem prachtig.

(Wikipedia)

In ‘The Singing Fool’ uit 1928 zong Al Jolson ‘Sonny Boy’, een smartlap van de eerste orde, die als millionseller twaalf weken in de hitlijsten stond.

Climb upon my knee, Sonny Boy
Though you’re only three, Sonny Boy
You’ve no way of knowing
There’s no way of showing
What you mean to me, Sonny Boy.
When there are grey skies,
I don’t mind grey skies.
You make them blue, Sonny Boy...

Een ‘Het Broekie van Jantje’ on the American way, dus nog een graadje triester, Jantje gaat zelf dood. In dit verhaal wordt de succesvolle zanger verlaten door zijn vrouw, samen met hun enige zoon. Zijn carrière lijkt daardoor kapot te gaan. Maar hij redt het nog net. Dan ligt zijn zoon op sterven...
Wat een ellende allemaal en dan moest hij na elke voorstelling die zwarte troep ook nog eens van zijn gezicht zien te krijgen.

In dat jaar 1928 was de New Orleans muziek over haar hoogtepunt heen. De meeste progressieve bands kwamen met ingewikkelder arrangementen en saxofoons gingen een grotere rol spelen.
Benny Goodman  maakte de eerste plaat met zijn band de Benny Goodman Boys.
Chicago’s bloeiende nachtleven zakte in doordat de autoriteiten steeds harder gingen optreden tegen de tot dan toe onoverwinnelijke gangsters. Het was tot dusver onmogelijk hen te vervolgen omdat er geen getuigen waren te vinden, die durfden niet of werden simpelweg uitgeschakeld.  Maar toen de advocate Mabel Walker Willebrandt onderminister van Justitie werd, bedacht zij een slimme oplossing om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Zij realiseerde zich dat criminelen altijd schreeuwend rijk waren maar toch nooit inkomstenbelasting afdroegen en zij begon hen te vervolgen wegens belastingontduiking.
Ene Scarface  zou de gevolgen hiervan sneller ondervinden dan hij ooit had durven denken. Tijdens de drooglegging had hij het grootste deel in handen van de uitbating van casino’s, de organisatie van prostitutie en de illegale handel in alcohol. Hij was voorheen een beschermeling van Johnny Torio, een gangster uit Brooklyn, die opnieuw was begonnen in Chicago. Dat ging eenvoudig, even de gangster met de meeste importantie van dat moment, ene Big Joe Colosimo, uitschakelen en zijn werkterrein overnemen. Tsja, het speelde in Chicago, dus net toen hij de boel tot in de puntjes had georganiseerd werd Torio op zijn beurt van dichtbij neergeschoten door een rivaliserende bende. Hij overleefde de aanslag maar het leek hem beter dat Scarface ‘de zaak’ van hem overnam.
De zesentwintigjarige opvolger begon een loopbaan als topgangster, die slechts twee jaar zou duren, maar evenwel lang genoeg om een legende van hem te maken en Hollywood inspiratie te geven voor films die de werkelijkheid zouden tarten met gefantaseerde scènes vol bruut geweld.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten