zaterdag 29 oktober 2016

ANNA'S JAREN (175) - Honger en chaos

Jan wist nog weleens wat voedsel te organiseren. Vroeg hem niet hoe hij er aan kwam. In een kast in de woonkamer had hij een dubbel plafond gemaakt, waarin soms wat werd weggestopt. Die ruimte was niet groot genoeg om erin weg te kruipen, anders zou Jan er op die manier ook nog gebruik van hebben gemaakt. Nu hij er niet was, werd de situatie pas echt nijpend. Naast de granaatscherf uit 1940 en enkele dingen die voor mij verborgen bleven, bevond zich wel nog een groot blok honing in de ruimte. Elke dag lichtte Rieka het plafond even en kreeg ik een eetlepel van de honing, een moment waarnaar ik met verlangen uitkeek.

Gerbrandy
(Foto: Wikipedia)
Minister-president Gerbrandy kwam, wat niet bepaald betekende dat de in het land heersende honger en chaos vertrokken. Generaal-majoor Kruls had nog gepoogd hem even tegen te houden maar daarvoor moest je bij de rechtlijnige solitair van goeden huize komen. Wat in zijn kop zat, zat niet in zijn kont. Op 25 november landde Gerbrandy met zijn ministers op het vliegveld van het bevrijde Eindhoven. Meteen een probleem. Zij werden aangehouden door mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten en konden geen geldige persoonsbewijzen tonen. Dat werd snel opgelost en het probleempje zou al gauw in het niets verzinken, vergeleken bij de bestuurlijke chaos waarvoor zij zich zagen gesteld. Door hun slecht gecoördineerde komst hadden zij die ook nog verergerd.
En er werd weer niet goed gemikt. In de Rotterdamse wijk Middelland kwam een Britse duizendponder terecht, zonder te ontploffen dit keer. Van onschadelijk maken was geen sprake, er lag een stuk vuurwerk in de tuin achter de Bellevoystraat en de omwonenden zouden er mee moeten leven.
Het verwijderen van de ‘Bellebom’ duurt nog ruim 43 jaar. Op een zondag in 1988 wordt de bom dan toch onschadelijk gemaakt. Een klus van een uur, maar de totale operatie beslaat de hele dag. Zevenduizend bewoners moeten op die dag hun huis verlaten en nog eens 14 duizend mensen mogen hun huis juist niet uit. Tweeduizend politieagenten en hulpverleners zijn betrokken bij de actie die zes miljoen gulden kost.

Geen elektriciteit en gas meer en het ging ook nog streng vriezen. De haard in de woonkamer aan de Steinwegstraat was allang vervangen door een potkachel, waarin alle brandbaars werd gestookt. Die kachel kon werkelijk roodgloeiend zijn best doen met altijd een pan of ketel erop. De hakbijl was niet meer weg te denken als huiselijk gereedschap, overal en door iedereen werd naar steeds moeilijker te vinden hout gezocht, dat direct aan spaanders werd gehakt. Oud meubilair en tuinhekjes moesten eraan geloven. Er werden ook bomen omgehakt en in de parken die er nog waren werden houten banken en sierbruggetjes gesloopt. Er ontstonden levensgevaarlijke situaties doordat uit beschadigde woningen al het houtwerk werd weggehaald, ook draagbalken. Er werden schaarse kooltjes geraapt tussen de spoorrails. Rieka en haar zus Ant sliepen in de periode dat de mannen er niet waren op de slechtste momenten samen in een tweepersoonsbed, Ants dochter Jannie en ik lagen dan als antipoden van de moeders aan het voeteinde. Ruimte genoeg, vermagerd als wij waren, Ant woog nog niet veel meer dan veertig kilo, Rieka was er iets beter aan toe. Om de kou te weren werd het bed nog eens extra afgedekt met jassen. De arme Rieka kon meer dan eens worden overmand door een gevoel van machteloosheid omdat het mij, huilend van de hoofdpijn door de honger, niet lukte de slaap te vatten.
Er waren zelfs dagen dat wij ook overdag maar beter in bed konden blijven. Overal in Rotterdam kregen mensen last van uitputtingsverschijnselen doordat zij niet meer dan ongeveer een kwart naar binnen kregen van het aantal calorieën dat zij nodig hadden. Mensen die de deur uitgingen om te proberen nog iets aan voedsel of brandstof te regelen, konden zomaar uitgeput op straat neervallen. In die bittere kou. Er werden noodziekenhuizen opgezet voor ‘hongerpatiënten’. Dat nam niet weg dat er steeds meer mensen kwamen te overlijden door de honger. Er was een tekort aan doodskisten en door de strenge kou konden er een tijdlang geen graven worden gedolven.
Het ondergrondse medisch onderwijs kwam stil te liggen. In Leiden doken gezochte artsen onder in het anatomisch laboratorium. Een bord hield de Duitsers buiten de deur. Het droeg de mededeling dat er met tyfus werd gewerkt.
De hongerperiode had onverwachte bijwerkingen. Een ervan was de ontdekking van coeliakie, een ongeneeslijke stofwisselingsziekte, die wordt veroorzaakt door glutenintolerantie. De Nederlandse kinderarts Willem Karel Dicke ontdekte dat bij kinderen de klachten verminderden doordat zij minder of zelfs geen brood te eten kregen en dat de klachten weer terugkwamen zodra er weer voldoende brood verkrijgbaar was. Aan de hand van deze ervaringen ontwikkelde hij het glutenvrije dieet.
Voorts melden in 2014 universitaire onderzoekers van Leiden, Columbia en Harvard dat bij in de hongerwinter verwekte kinderen het DNA is aangepast. Daardoor hebben zij waarschijnlijk de ongunstige omstandigheden in de baarmoeder doorstaan. Van hongerwinterkinderen die met een normaal gewicht werden geboren zijn de groeigenen voor de rest van het leven anders ingesteld. Op middelbare leeftijd kan bij hen daardoor de kans op gezondheidsproblemen groter zijn dan normaal. Zij hebben een grotere kans dan gemiddeld op het verkrijgen van een hogere cholesterolspiegel, suikerziekte en ook schizofrenie.
Niet voor iedereen stopt de oorlog nadat de vrede is getekend.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten