zondag 4 januari 2015

ANNA'S JAREN (44) - Niks schilderen, schieten en schrijven

Het eerste vrouwelijke kamerlid in Nederland. En toen in Rotterdam de eerste raadsvergadering in het nieuwe stadhuis plaatsvond zat zij ook al in de Gemeenteraad, Suze Groeneweg. Zij werd bij die gelegenheid door de pers als de meest elegante verschijning aangemerkt in haar ‘prune-kleurig avondtoilet’.
De Coolsingel werd gedempt, de stad kon zijn Café-restaurant de Unie in gebruik nemen en er werd begonnen met de bouw van de Van Nellefabriek. De fabriek, ontworpen door Leendert van der Vlugt van architectenbureau van Brinkman & Van der Vlugt, een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen, geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland en behoort sinds juni 2014 tot het UNESCO werelderfgoed.

In München probeerde Hitler, diep onder de indruk van Mussolini’s coup in Italië, met geweld de macht over te nemen. Hij wist zich zeker van de steun van hoge oficieren in het leger. En Von Kahr, de voormalige premier van Beieren die daar een dictatuur had ingevoerd, was bereid hem te steunen. Hitler kon inmiddels veel beter schieten dan schilderen, dus dat deed hij dan ook, heel stoer met een pistool richting plafond tijdens een politieke bijeenkomst in een bierhal, om boven het tumult in de ruimte uit te komen, en hij verklaarde vervolgens dat de nationale revolutie was begonnen en de regering van Beieren was afgezet. Een beetje voorbarig, want leger en politie dachten er anders over. Na deze mislukking van de ‘Bierkellerputsch’ gingen hij en zijn medestanders de andere dag de straat op. Het kwam tot een schotenwisseling met de politie waarbij achttien doden vielen. Hitler werd gearresteerd en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en de NSDAP werd voorlopig verboden. Maar Hitler had juist door zijn rechtszaak wel een podium gekregen doordat de rechter, die zijn idiote denkbeelden kennelijk wel zag zitten, de orator urenlang aan het woord liet. En het duurde ook nog niet eens een jaar tot hij weer vrij rondliep, wegens goed gedrag. Wel tijd genoeg gehad om weer eens het schilderen op te pakken, zou je denken. Niet dus, hij had die tijd in de cel anders gebruikt, Adolf had een boek geschreven. Mein Kampf.

Toetanchamon
(Foto Wikipedia)
In Egypte werd het koningsgraf van Toetanchamon ontdekt, wat kennelijk een grotere indruk maakte dan Hitlers capriolen want de modewereld maakte zich voornamelijk druk om het toepassen van Egyptische motieven, vooral in de schoenen die tot dan toe, hoewel ze stevig waren gevormd om geschikt te zijn voor de dans, veelal waren bekleed met een stof die overeenkwam met de bijpassende jurk. Die bovenbekleding kreeg nu lichte, metaalachtige kleuren en de hakken werden meer gedetailleerd.
In De Steeg overleed een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers, Louis Couperus.
In Chicago begon Jelly Roll Morton  verfijnde muziek met fantasievolle pianosolo’s op de plaat te zetten.
In New York verscheen de beroemde roman van F.Scott Fitzgerald, ‘The Great Gatsby’, een boek dat vele malen zou worden verfilmd, het laatst in 2013. Fitzgerald noemde de twenties ‘The Jazz Age’. Fitzgerald stierf arm, in 1940, het zou na zijn overlijden nog ruim tien jaar duren totdat zijn boek een succes werd.
In Hollywood maakte de toepassing van het Vitaphone systeem het mogelijk films van geluid te voorzien.
In IJmuiden begonnen de Hoogovens de grootschalige productie van ijzer en staal.
In Hilversum werd de Draadloze Omroep opgericht en in Amsterdam het jazzy dansorkest ‘The Ramblers’.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten