vrijdag 24 juli 2015

ANNA'S JAREN (84) - Gezond instinct

(Foto Wikipedia)
De Kristallnacht. De nazi’s namen geen verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen, de Joden zouden het zelf hebben uitgelokt en de joodse gemeenschap zou een boete moeten betalen van een miljard Reichsmark. Onder de Duitse bevolking werd verschillend gereageerd, een niet te onderschatten deel van de bevolking kon zich niet vinden in deze extreme gang van zaken maar was machteloos.
Goebbels was tevreden en vond dat de Duitsers zich hadden laten leiden door ‘hun gezonde instinct’. De Duitse kerk begon zich afzijdig te houden.
Buiten Duitsland werd er geschokt gereageerd en nam de steun aan nazistische bewegingen af. De verhouding van Duitsland met veel landen in Europa verslechterde snel.
De Nederlandse regering onder Colijn wilde nog steeds op goede voet blijven met Duitsland, reageerde daarom gematigd en ging zelfs zover de grens voor joodse vluchtelingen te sluiten. Ondanks de verontwaardigde reactie van de SDAP hield Colijn voet bij stuk. Maar hij werd door het parlement gedwongen een beperkt aantal vluchtelingen toe te laten, die veelal werden ondergebracht in Westerbork, het latere doorgangskamp.
Vanaf de Kristallnacht ging in Duitsland het geweld tegen de Joden over in een planmatige vervolging en later vernietiging, de vijf jaar eerder schoorvoetend begonnen Holocaust kreeg nu zijn volledige beslag. De nazi’s durfden dat aan omdat de weerstand in binnen- en buitenland hen eigenlijk wel meeviel. Er werden direct na de gebeurtenis al 30.000 Joden opgepakt en naar concentratiekampen vervoerd.

Hij stierf jong, pas 34 jaar was hij op de wereld, Chick Webb, klein gebleven met zijn door werveltuberculose misvormde ruggengraat. Het kan een wonder worden genoemd dat hij het tot drummer had gebracht. En dan ook nog tot een hele goede, die bewondering oogstte bij vele bandleiders en inspiratiebron was voor andere drummers. Hij had een Bigband en zij, Ella, zong bij hem en in de korte tijd die hem was gegeven had hij gezorgd voor haar grote doorbraak.
Een doorbraak die pas echt kwam met wat oorspronkelijk een oud kinderliedje was, ouder dan Anna want het dateerde uit 1879. Het werd gezongen door in een cirkel dansende kinderen, waarbij beurtelings een kind een zakdoek liet vallen, die dan door een ander werd opgeraapt. Het kind dat de zakdoek opraapte liep vervolgens achter de ander aan en mocht deze dan kussen. Als dat werd geweigerd dan moest die ander zeggen wie zijn of haar geliefde dan wel was.
Een soort van ‘Zakdoek leggen, niemand zeggen, Kukeleku zegt onze haan’:

A-tisket a-tasket
A green and yellow basket
I wrote a letter to my love
And on the way I dropped it,
I dropped it,
I dropped it,
And on the way I dropped it.
A little boy he picked it up and put it in his pocket

In de tijd waarin half Europa ‘moord en brand’ schreeuwde, zong heel Amerika een kinderliedje. Een kinderliedje waarmee Ella Fitzgerald tien weken als nummer één op de Billboard-hitlijst stond.
Na Chicks dood stond zij nog een tijdje met zijn orkest op het podium en begon zij met solo-opnames. Vier jaar later zou de band ter ziele gaan en zou zij onder meer gaan samenwerken met The Ink Spots  en Louis Armstrong.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten