zaterdag 9 januari 2016

ANNA'S JAREN (117) - Oorlog of niet

De anti-Joodse maatregelen zouden in de loop van het jaar 1941 snel toenemen. Vrijwel elke maand zou er een nieuwe verordening komen om de Joodse bevolking nog meer te isoleren. Het zou Joden onder meer worden verboden cafés en restaurants te bezoeken en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Joodse artsen en tandartsen zouden geen niet-Joden meer mogen behandelen en het bekleden van overheidsfuncties zou Joden onmogelijk worden gemaakt. En nog weer later in het jaar zou er een verbod komen voor Joodse kinderen om met niet-Joodse kinderen naar school te gaan. Er zouden voor hen speciale onderwijsinstellingen worden gesticht. Vriendjes en vriendinnetjes zouden worden gescheiden.
In de Rotterdamse Afrikaanderwijk zou een lief meisje verdwijnen van de kleuterschool.

Joodse musici zouden ook geen deel meer mogen uitmaken van de grote orkesten en Joden zouden behalve Joodse theaters geen schouwburgen meer mogen bezoeken. Er zou ook nog een inventarisatie volgen, Joden zouden geen goederen meer uit hun eigen huizen mogen verwijderen. Het werk zou worden verricht door meestal uiterst onbeschoft optredende NSB’ers. De moffen zouden zodoende een nauwkeurig overzicht krijgen van wat er viel te roven bij Joodse burgers en meer nog bij ondernemingen. Eenvoudig door iemand met een ‘Vollmacht’ op de plaats van de directeur neer te zetten.
Seyss-Inquart zou voorts, samen met zijn vier ‘Generalkommissare’, besluiten dat alle Joden uit Nederland moeten verdwijnen. Ook Sinti en Roma, zigeuners, zouden het slachtoffer gaan worden van de opruimingsdrift van de heren. De Joden zouden hun eigen deportatie zelf gaan betalen doordat zij, afgezien van wat er al van hen was geroofd, ook nog eens hun banktegoeden zouden moeten onderbrengen bij ‘Lippmann, Rosenthal & Co’. Dat die bank in de volksmond de ‘Duitse roofbank’ heette, zegt meer dan genoeg. 

Franklin Delano Roosevelt
(Foto: Wikipedia)
De herkozen Franklin Delano Roosevelt had de eed afgelegd en was daarmee de enige president in de Amerikaanse geschiedenis die een derde termijn kreeg gegund, en er zou zelfs nog een derde herverkiezing komen. Vanaf 1947 zou de Amerikaanse president maar eenmaal kunnen worden herkozen. Kort voor zijn herverkiezing had hij de bouw afgekondigd van tweehonderd vrachtschepen om de Atlantische konvooien te ondersteunen. Deze ‘Liberty Ships’ werden naar een eenvoudig standaardontwerp snel en goedkoop gebouwd. Ze werden legendarisch doordat een groot deel ervan veel langer meeging dan de vijf jaar waarvoor de schepen waren ontworpen.
Eventjes laaide de hoop op dat de oorlog snel voorbij zou zijn toen de Britten succes hadden na een omsingeling van de Libische havenstad Tobroek, waarbij zij ruim 25 duizend Italianen krijgsgevangen en veel materieel buit maakten. De Britten werden daarbij geholpen door de Poolse Karpatenbrigade. De Polen hadden niet gecapituleerd toen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie hun land verdeelden, en zij zouden de gehele oorlog aan geallieerde zijde blijven meevechten. Australische militairen waren dermate onder de indruk van hun prestaties dat zij hun de eretitel ‘Rats of Tobruk’ gaven.

Er overleden die eerste oorlogswinter al gezinnen door kou en honger maar dat verhinderde niet dat er met toestemming van de Duitsers een Elfstedentocht werd gehouden. Die werd extra bemoeilijkt doordat tussen zonsondergang en zonsopgang de ramen van woningen en gebouwen verduisterd moesten zijn. Er werd gereden van diepe duisternis tot diepe duisternis. Auke Adema  won, in recordtijd van negen uur en negentien minuten. Hij reed het gehele traject grotendeels alleen met slechts een zakje rozijnen, een droge worst en een handvol suikerklontjes als foerage bij zich. Maar hij kreeg een flinke voorsprong, die hij benutte om ergens wat te eten. Na de tocht moest een aantal rijders zich voor de rechter verantwoorden wegens het overtreden van de door de Duitsers ingestelde spertijd. Zij waren in de tijd dat het verboden was zich op straat te begeven van en naar het evenement gefietst. De Amsterdammer Wim Augustin  had er zelfs een fietstocht via de Afsluitdijk voor over. Om twee uur ’s nachts werd hij in Harlingen aangehouden en twee uur later vrijgelaten, net op tijd om de start nog te halen. Door welk fanatisme de schaatsers werden gedreven om in die tijd van ellende het te kunnen opbrengen om louter als amateur zo’n barre tocht te maken, valt eigenlijk niet te peilen.
Iets begrijpelijker wordt het als het om beroepssporters gaat, zij moesten door sport in hun onderhoud proberen te voorzien, niet anders dan anderen die hun beroep zo goed of zo kwaad mogelijk bleven uitoefenen. In die tijd waren er maar twee beroepsmatige disciplines, boksen en wielrennen. Voetbal zou nog lang een amateursport blijven, pas in 1953 zou het betaald voetbal zijn intrede doen in Nederland. Het wielrennen ging gewoon door in de oorlog, voornamelijk op de baan werd er nog een goed belegde boterham verdiend. Veelal waren de renners niet erg belast door politiek bewustzijn maar drievoudig Nederlands kampioen stayeren Cor Wals nam wel degelijk een standpunt in. Hij kwam de baan op in een shirt dat werd ontsierd door SS-tekens en bracht de Hitlergroet. Het publiek in het Olymisch Stadion bekogelde hem tijdens zijn ereronde met zitkussens. Wals was op dat moment al lid van de Nederlandse SS en trad later toe tot de Waffen-SS, vocht aan het oostfront en werd kampbewaarder. Na de bevrijding zou hij worden veroordeeld tot vijftien jaar hechtenis.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten