donderdag 14 juli 2016

ANNA'S JAREN (154) - Het broekie van Dollefie

Knokploeg Rotterdam-Zuid zou onder leiding van ‘Lange Jan’ in Utrecht een klein distributiekantoor overvallen. Onderweg besloten de mannen eerst nog overleg te plegen in een café in IJsselstein. Zij hadden geen slechtere plek kunnen uitkiezen. Tegenover het café werd een distributiekantoor extra bewaakt nadat het al enkele malen doelwit was geweest. Politiemannen op die plek en de vrouw van de NSB-burgemeester zagen de mannen het café binnengaan en vertrouwden het zaakje niet. Twee agenten werden het café ingestuurd en gingen regelrecht op de mannen van ‘Lange Jan’ af. Jans tweede man, Kees Bitter,  schoot de agenten meteen neer. ‘Lange Jan’ werd na de mislukte actie afgezet als leider en Kees Bitter volgde hem op.

Niet lang daarna zou Knokploeg Den Haag zich bij de Rotterdamse groep aansluiten omdat hen de grond te heet onder de voeten werd na een aantal spectaculaire acties. Het hielp niet, na een volgende aanslag zou een groot deel van de Haagse ploeg worden gearresteerd en geëxecuteerd. Kort daarop zouden de arrestatie van Kees Bitter en een aantal doorzoekingen van woningen van knokploegleden volgen, het onderkomen van de ploeg aan de Smeetlandschedijk in Rotterdam-Zuid in brand worden gestoken, de onzekerheid toeslaan en de vraag rijzen of er mensen, en Kees Bitter in het bijzonder, hadden doorgeslagen.  De overgebleven Hagenaars zouden Rotterdam-Zuid weer verlaten. Knokploeg Zuid, nu onder leiding van Eduard Schilderink,  zou zich met een in het leven geroepen ‘havensabotageploeg’ aan een aantal spectaculaire acties gaan wagen. 

Von Stauffenberg
(Foto: Wikipedia)
Het werd bekend dat er een mislukte aanslag op Hitler was gepleegd. Dat bracht in elk geval de zekerheid dat er ook Duitsers waren die meer dan genoeg hadden van de nazi-overheersing. Graaf Claus von Stauffenberg,  al vanaf het begin een tegenstander van Hitlers radicale ideeën, was wel het leger trouw gebleven. Nadat hij van ernstige oorlogsverwondingen was genezen had hij zich desalniettemin bij een groep samenzweerders aangesloten. De zinloze massamoorden die hij had aanschouwd gaven de doorslag. Hij vond dat het afgelopen moest zijn. De aanslag moest het begin vormen van een staatsgreep die door een aantal officieren van de Wehrmacht al enige tijd werd voorbereid. Er was onderling echter veel verschil van mening over de aanpak, er werd nota bene getwijfeld of het uitschakelen van Hitler wel rechtsgeldig was. Doordat de samenzweerders elkaar voortdurend in de haren vlogen duurde de voorbereiding veel te lang. En nu bracht de komst van Von Stauffenberg de tot dan toe ontbroken daadkracht in de groep, hij nam de leiding bij de poging Hitler te vermoorden. En dat niet alleen, hij voerde de aanslag zelf uit. Door bij een stafbespreking een tas, waarin een bom met tijdmechanisme, in de nabijheid van Hitler te plaatsen. Na Von Stauffenbergs vertrek verplaatste een van de aanwezige officieren de tas echter, zette hem achter een dikke tafelpoot en redde zonder het te beseffen Hitlers leven.
De explosie kostte wel het leven van vier hoge officieren, negen anderen werden zwaargewond, de overige aanwezigen lichtgewond.
De totaal versufte Führer kwam eraf met geschroeid haar en een tijdelijk verlamde rechterarm, best lastig voor een nazi. Verder had hij een lelijk verbrand been, gescheurde trommelvliezen en de tremor waaraan hij al geruime tijd leed, een symptoom van een zenuwaandoening, was verergerd.
Hitler was allereerst woedend omdat zijn nieuwe broek was vernield. Vervolgens gaf hij bevel alle verbindingen met de buitenwereld te verbreken, niemand mocht weten wat er was gebeurd.
Na de aanslag ontstond een chaotische toestand doordat Von Stauffenberg en anderen aannamen dat Hitler was gedood. Er waren Duitsers die werkelijk dwaas van vreugde reageerden. En dwaas was die vroegtijdige reactie zeker, want Hitlers getrouwen die aanvankelijk vol ontzetting hadden toegekeken, sloegen meteen toe zodra bekend werd dat de aanslag was mislukt. Hitler nam alle twijfels weg met een toespraak voor de radio. De onder controle staande pers juichte. Gelukswensen stroomden binnen. Von Stauffenberg werd gearresteerd en samen met een aantal trawanten doodgeschoten en er volgden voor de zoveelste keer een arrestatiegolf en weerzinwekkende executies. De slachtoffers werden gegarrotteerd, langzaam gewurgd, zodat toeschouwers konden genieten van hun doodsstrijd. Hitler vond het zo prachtig dat hij de belangrijkste executie van acht mensen liet filmen.
Was die vent nou geschuffeld of niet? Iedereen vroeg het zich af.
Soldaten mochten voortaan niet meer salueren, zij moesten de Hitlergroet brengen. De Führer gebruikte elke mogelijkheid om aan te tonen dat hij niet was geblakerd, doch blaakte van gezondheid, en zijn propagandamachine bracht de ene na de andere positieve boodschap over het front. De ene na de andere onware, positieve boodschap over het front. ‘Ver weg liegt lekker’. Veel Duitsers geloofden er al niet meer in. Het nieuws van de aanslag werd al snel in de schaduw gesteld door niet veel minder opgefokte berichten dat de Duitsers in paniek overal op de vlucht sloegen.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten