vrijdag 19 september 2014

ANNA'S JAREN (23)

Zij werd opgehaald met een auto, die haar vergezeld van begeleiders, naar de Polygon van Vincennes bracht.
Doodsbleek was zij inmiddels toen zij daar naar de executiepaal werd begeleid maar zij beefde niet en weigerde de blinddoek. Zij gaf  haar begeleiders een hand voordat haar polsen werden samengebonden. Het executiepeloton, bestaande uit twaalf zouaven onder leiding van een officier, richtten de geweren op haar borst. Nadat de officier met zijn degen een teken had gegeven volgde een salvo. Zij viel voorover en een adjudant gaf haar het genadeschot.
Mata Hari  was geschiedenis.
Een geschiedenis die nog lang gesprekstof zou vormen en haar tot een legende zou maken.

Margaretha Geertruida Zelle was in 1876 geboren in Leeuwarden en werd toen nog gewoon Griet genoemd. Negentien jaar oud was ze toen ze trouwde met een twintig jaar oudere KNIL-kapitein, ze had al van jongs af aan een voorliefde voor mannen in uniform: ‘De officier is in mijn ogen een hoger wezen, een held, steeds bereid tot het trotseren van allerlei gevaren en tot het beleven van avonturen’, aldus Margaretha Geertruida.
Het echtpaar vertrok na de geboorte van hun eerste kind, een zoon, naar Nederlands-Indië, waar zij ook nog een dochter kregen. Zij werd in Indië lid van een lokale dansgroep en begon zichzelf Mata Hari te noemen, Maleis voor ‘oog van de dageraad’, de zon. Margaretha’s zoontje overleed en ook ontstonden er huwelijksproblemen, het echtpaar keerde terug naar Nederland waar het tot een scheiding kwam.

(Foto Wikipedia)
Mata Hari begon een carrière als danseres  in een genre dat wij tegenwoordig als striptease omschrijven en zij maakte haar optredens interessant door ze af te stemmen op de geromantiseerde ideeën over Azië die in de mode waren. Optredens in Parijs, Wenen, Monaco, Madrid en Milaan volgden en in 1915 trad zij op in Amsterdam, waar al geruchten rondgingen over haar snel verworven rijkdom en mogelijke spionage.
Omdat Nederland neutraal bleef mocht Mata Hari vrij over de grenzen reizen wat zij dan ook veelvuldig deed en waar ze kwam, kwam zij in politieke en militaire kringen te verkeren. Bij de Engelsen was de gedachte opgekomen dat zij een spion was, de Fransen dachten het uiteindelijk zeker te weten maar beweerden dat haar slimheid het onmogelijk maakte afdoende bewijzen tegen haar te vergaren. Desondanks arresteerden zij haar en verkondigden zij dat Zelle meerdere feiten bekende.

Mata Hari probeerde vanuit de gevangenis de buitenwereld te overtuigen van haar onschuld. Het mocht niet baten, zij werd ter dood veroordeeld.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten