dinsdag 19 mei 2015

ANNA'S JAREN (71) - Rozengeur, maneschijn en massamoorden

Jan en Rieka kregen verkering, het was halverwege de jaren dertig en het rommelde en gromde onheilspellend in Europa maar verbazingwekkend genoeg ging het dagelijkse leven min of meer zijn gangetje. Latere herinneringen van het stel aan hun tijd van ‘rozengeur en maneschijn’ behelsden voornamelijk de gezelligheid van de oude Rotterdamse binnenstad, dat Museum Boijmans een nieuw gebouw kreeg en dat Max Euwe het wereldkampioenschap schaken behaalde, en dan was er ook nog de hype rond de Dionne vijfling. 'Het Leven' berichtte over de eerste verjaardag van de in Canada geboren kinderen. Volgens het blad kwam een geboorte van een vijfling slechts eenmaal op de 57 miljoen keer voor en werd een langer leven dan enige uren niet voor mogelijk gehouden. De commercie maakte stevig gebruik van deze bijzonderheid en de ouders deden daaraan zoveel concessies, dat de deelstaat Ontario ingreep, hen uit de ouderlijke macht zette en vervolgens zelf geldelijk profijt trok uit de situatie. Ook in Nederland was er tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog nog speelgoed op de markt, dat was gebaseerd op het vijftal; papieren popjes met verwisselbare kleertjes.
Panorama berichtte over Max Euwe thuis bij zijn gezin en het nieuwste vrouwenberoep van stewardess en ook toch nog even over de nieuwste vorm van Japanse oorlogsvoering, harakiri via de bemande bom, het is maar dat wij het weten.

In Nederland, waar huwende onderwijzeressen inmiddels werden ontslagen, het voor kinderen onder de veertien jaar verboden was te werken en voor meisjes tot zestien jaar een arbeidsverbod gold in fabrieken en kantoren, werd de Jeugdstorm opgericht, naar voorbeeld van de Duitse Hitlerjugend. Toch was er bewustwording groeiende want er werd ook een antifascistische beweging opgericht als reactie op de NSB.
In Rusland, dat had gezucht onder het autoritaire bewind van de tsaren, was de paranoïde Jozef Stalin de ‘Grote Zuivering’ begonnen. Miljoenen Russische burgers, de schattingen lopen uiteen van negen tot twintig miljoen, werden vermoord of kwamen in kampen terecht. Doordat een groot deel van de bevolking een bar slecht leven had en nu de omstandigheden zag verbeteren, kreeg het Stalinisme vaste voet aan de grond. Stalins propaganda-machine wist zijn wandaden goed voor het Westen te verbergen en voor de eigen bevolking de indruk te wekken dat hij een zegen was voor de mensheid.
De dictator, die het lukte zo’n achttien jaar langer aan de macht te blijven dan zijn aartsvijand Hitler, bouwde zorgvuldig het imago op van ‘Vadertje Stalin’. Vadertje de massamoordenaar, de communisten in de wereld zouden het nog lang maar niet kunnen geloven.
In Engeland sloot de conservatieve regering eenzijdig een verdrag met Duitsland, waardoor dit land een deel van de Engelse oorlogsvloot mocht bouwen om later tegen te kunnen knokken.
In Italië was de regering duidelijk uit op oorlog met Ethiopië, dat bombardementen en een inval kreeg te verduren.
De Volkenbond besloot tot sancties.
(Foto Wikipedia)

In Amerika ontvluchtte een vijftien jarig meisje nadat haar moeder was overleden haar ruwe stiefvader en zij werd in New York bij een tante in huis genomen. Maar in plaats van naar school te gaan ging zij stiekem werken bij een illegale loterij van de maffia. Gesnapt door de politie nam zij de benen en kwam zij op straat terecht, waar zij door ander ‘ongeregeld’ werd aangemoedigd zich op te geven voor een talentenjacht in het pas geopende en later fameuze Apollo Theater. Zij wilde er haar danskunsten tonen maar onder indruk van de prestaties van voorgangsters op dat gebied zong zij maar liever wat en daarmee was het haar beurt om indruk te maken, want zij werd onmiddellijk aangenomen als zangeres bij het Benny Carter Orchestra  en later bij Chick Webb, die twee songs met haar op de plaat zette. Zij klonk er nog niet geweldig op maar dat zou later helemaal goed komen met jarenlang Jans en mijn lievelingszangeres, Ella Fitzgerald.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten