vrijdag 29 mei 2015

ANNA'S JAREN (73) - Een beter ontwikkeld gevoel voor fatsoen

De wereld werd een rad voor de ogen gedraaid. Der Führer stelde zich alleraardigst op. Namens de Verenigde Staten mochten ook joodse sporters en negers meedoen aan de Spelen en onder druk van het IOC stond hij toe dat de halfjoodse schermster Helene Mayer  in de Duitse schermploeg werd opgenomen. Alle anti-joodse maatregelen werden voorlopig uitgesteld en antisemitische propaganda werd vooralsnog uit het Duitse straatbeeld verwijderd.
Het in Spanje aan de macht gekomen Volksfront trapte er niet in, uit protest tegen de nazi’s werd daar de eigen Olympiade van het Volk georganiseerd, waarvoor maar liefst zesduizend atleten uit 22 landen zich inschreven. Maar helaas, enkele dagen voor het begin van deze alternatieve spelen brak de Spaanse burgeroorlog uit en ging het feest niet door.
Ook in Amerika werd opgeroepen om de Spelen te boycotten en in Nederland zag een aantal spelers definitief af van deelname, maar het Nationaal Olympisch Comité besloot toch mee te doen. De spelers die wel deelnamen brachten Hitler bij de opening niet de olympische groet omdat zij die teveel op die van de nazi’s vonden lijken, en ook de Britten zagen af van de officiële groet. 
De Verenigde Staten deden uiteindelijk dan toch ook wel mee, bokser Max Schmeling had de Amerikaanse delegatie er van weten te overtuigen dat deelname de beste optie was. Hij en de Amerikanen wisten Hitler zover te krijgen dat deze persoonlijk de veiligheid van de sporters garandeerde.
Jesse Owens
(Foto Wikipedia)
Achteraf zou die deelname van de VS de Führer niet blij stemmen. Toen de Amerikaanse, zwarte hardloper Jesse Owens de grote ster van de Spelen werd door drie gouden medailles te winnen en bovendien ook nog werd toegejuicht door de Duitsers, verliet Adolf het stadion. Daar had hij even niet op gerekend, na het met anabole steroïden en testosteron volpompen van de Duitse atleten. Deze domineerden tot dusver dan ook de Spelen maar dat verhinderde niet dat de wereld de overwinningen van de anderen en vooral die van Jesse Owens als een grondige weerlegging zag van de abjecte, racistische nazi-opvattingen.
Echter, tenminste één bekende Amerikaan dacht daar toch volstrekt anders over, ene Charles Lindbergh. Na de terechtstelling van Hauptmann had het echtpaar Lindbergh de buik vol van het na de solovlucht op gang gekomen mediacircus, dat zich bovendien steeds minder uitputte in jubeltonen en steeds meer kritische geluiden liet horen ten aanzien van Lindberghs opvattingen.
Zij verhuisden naar Europa, reisden er veel rond en staken niet onder stoelen of banken dat zij een grote liefde voor Duitsland ontwikkelden. Lindbergh vond dat het gevoel voor fatsoen en waarden bij de Duitsers beter was ontwikkeld dan bij de Amerikanen. Kijk eens aan, dat werd in Duitsland zo gewaardeerd, dat hij de Olympische Spelen op uitnodiging van de nazi’s mocht bijwonen. En net als die andere grote Amerikaan, Ford, kreeg hij een medaille van zijn fatsoensrakkers, de ‘Orde van Verdienste van de Duitse Adelaar’, uit handen van Göring.
Lindbergh had dan ook geen enkele moeite met de racistische opvattingen waarmee Owens in eigen land ook na de Spelen nog behoorlijk geconfronteerd bleef. De Staatsuniversiteit van Ohio, die nota bene grote moeite had gedaan om de atleet in te lijven, liet hem in ‘zwarte’ gelegenheden eten en slapen en er werd hem geen studiebeurs gegund. Hij verdiende wat geld bij een kruidenier. Owens verbaasde zich erover dat hij in Duitsland gewoon mocht gaan en staan waar hij wilde, gewend als hij in Amerika was om achterin de bus te zitten, als hij van het openbaar vervoer gebruik maakte. En zijn prestaties in Duitsland zouden hem, weer terug in eigen land, geen millimeter laten opschuiven.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten