dinsdag 14 juli 2015

ANNA'S JAREN (82) - Juichen en juichen is twee

Het was inmiddels 1938, het jaar dat in New York begon met een concert door Benny Goodman in de Carnegie Hall, de tempel van klassieke muziek. Aanvankelijk was er dan ook veel weerstand tegen dit optreden maar Goodman werd door het publiek toegejuicht en het concert bezorgde de jazz een betere reputatie.
In Oostenrijk waren het de Duitse troepen die uitbundig werden toegejuicht. Toen zij het land binnentrokken dansten en zongen er mensenmenigten, er werd ‘Sieg Heil’ geroepen en er klonk anti-semitisch geschreeuw alom. Zelfs de Duitsers hadden zoveel enthousiasme niet verwacht, hoewel er ook niet op weerstand van enige betekenis was gerekend.  Oostenrijkse nazi’s hadden immers al geruime tijd de voeten stevig aan de grond en waren hun positie op de bekende manier -  met geweld en intimidatie -  aan het verbeteren. Hermann Göring had de zittende kanselier onder druk gezet om zich te laten vervangen door de Oostenrijkse nazileider Arthur Seyss-Inquart.  Die had meteen na zijn aanstelling, zoals de jongens met elkaar hadden afgesproken, een telegram verzonden waarin Duitsland wordt gevraagd het leger te zenden ‘om vrede en veiligheid te brengen en bloedvergieten te voorkomen’. Op 13 maart propageerde Seyss-Inquart de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland, waarna het de provincie Ostmark werd genoemd en Hitler Seyss-Inquart tot rijksstadhouder benoemde. Daarna maakte Hitler in hoogst eigen persoon een triomfantelijke intocht en liet hij zich weldra zien in Wenen. Of hij ook nog een beleefdheidsbezoekje bracht aan de kunstacademie is niet bekend. In de kerken werd gedankt dat deze revolutie zo fraai was verlopen, zonder bloedvergieten.
Dat was iets te vroeg gejuicht, want vrijwel onmiddellijk hierna werden duizenden Oostenrijkers gegrepen en in de cel gesmeten. Het inmiddels bekende rijtje communisten, Joden, journalisten en anti-nazi’s.
De Anschluss werd nog even bevestigd door middel van een referendum en daarbij kon je maar beter niet tegenstemmen, want dan zag het er niet goed voor je uit. Ruim 99 procent stemde dan ook voor. Evenwel blijft het de vraag of dat percentage zonder dreiging van bovenaf nou echt zo veel minder zou zijn geweest. Oostenrijk wilde gewoon niets liever en Oostenrijker van geboorte Hans Albin Rauter, een extreemrechtse antisimiet die het tot SS-generaal had gebracht, stond al klaar om voor Wenen lid van de Duitse Rijksdag te worden.

Seyss-Inquart en Rauter, niet alleen Oostenrijk, maar ook Nederland zou nog veel plezier aan hen beleven.

(Foto Wikipedia)
Voor Rotterdam kon het even niet op, want Beb van Klaveren werd Europees kampioen middengewicht en 1938 was ook nog het jaar van de Nieuw Amsterdam, op 28 mei keerde het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn terug van de eerste tocht naar New York, Zuid liep uit. Voor de verfraaiing van de trots van Rotterdam waren zeventig architecten en kunstenaars ingeschakeld, waaronder de gerenommeerde J.J.P. Oud. Zijn aandeel in het interieur beviel de directie van de HAL dermate dat hij vervolgens opdrachten kreeg voor de passagiersaccommodatie van de schepen Noordam en Zaandam. Het vlaggenschip was het eerste transatlantische passagiersschip waarop alle hutten een toilet plus een bad of douche hadden. Daarmee was de boot beter geoutilleerd dan de woningen van de Rotterdamse arbeiders, die wel voor het overgrote deel over een toilet beschikten maar op een douche nog twintig jaar of langer moesten wachten. De boot werd dan ook al snel de ‘bontjassenschuit’ genoemd.
Later, juist toen Duitsland Nederland binnenviel, voer het schip in de Amerikaanse wateren, op weg naar Singapore. Daar werd het in opdracht van de Engelse regering omgebouwd tot troepentransportschip en zou het meer dan 300.000 soldaten gaan vervoeren, tot  zesduizend man per keer in plaats van de twaalfhonderd passagiers waarvoor het schip was bedoeld.
In 1938 werd ook nog door een fusie tussen twee bedrijven de oprichting  van het semi-overheidsbedrijf De Nederlandse Spoorwegen een feit, kwam de eerste uitzending van de AVRO-quiz ‘Hersengymnastiek’, verscheen het eerste nummer van Margriet en kregen Jan en Rieka hun eerste zoon. Dat was ik, ik kan het verder ook niet helpen.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten