vrijdag 14 april 2017

ANNA'S JAREN (208) - Rood gevaar

Rusland en Amerika waren er niet op uit om alle nazi-kopstukken te straffen. Zoveel mogelijk nazi-wetenschappers aan het werk zetten tegen elkaar had meer prioriteit. Last van scrupules hadden zij niet. V2-raketten werden naar beide landen afgevoerd om te testen en te bestuderen. De Russen zouden hun Scud-raketten erop baseren.
Wernher von Braun, de man die Hitler op andere gedachten had weten te brengen toen deze het V2-programma wilde afblazen, werd door de Amerikanen gezwind naar Amerika overgebracht en pas daar ondervraagd. Hoewel hij wist dat de SS duizenden dwangarbeiders zijn raketten liet bouwen gaf Von Braun nauwelijks blijk van spijt over zijn naziverleden. Elke dag stierven er mensen door de ellendige omstandigheden waaronder zij moesten werken aan zijn raketten. Wie te laag presteerde werd opgehangen. 
Met hem ging het deel van zijn ingenieursteam, dat niet in Russische handen was gevallen, de oceaan over. Zo’n driehonderd treinwagons met raketonderdelen en bouwtekeningen maakten dezelfde reis. Op basis van de V2 ging Von Braun de Jupiter-C-draagraket ontwerpen en later ging hij bij de NASA zijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Saturnus-V-raket. De raket die de eerste Amerikaan op de maan zou zetten. Aan de hand van neergestorte V1’s hadden de Amerikanen tijdens de oorlog ook een vliegende bom ontwikkeld. Met die bom, de JB-2, vrijwel identiek aan de V1, was het niet verder gekomen dan proeflanceringen. Wernher von Braun hielp hen verder.
Wernher von Braun
(Foto: Wikipedia)
Door de geraffineerde manier waarop Von Braun in de spotlights kwam, werd de indruk gewekt dat het slechts ging om een handjevol Duitse nazi-wetenschappers en technici die naar Amerika waren overgebracht. Het waren er zestienhonderd. En er werd door de vingers gezien dat er nog eens duizenden op eigen gelegenheid de reis hadden gemaakt. Er werd hevig tegen geprotesteerd door leden van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die het vooral niet konden verkroppen dat er makers van de dodelijke chemicaliĆ«n voor Hitlers gaskamers bij waren. Ook onder de burgerbevolking waren velen woedend, sommigen protesteerden ertegen dat er mogelijk ex-nazi’s in hun omgeving kwamen wonen. Anderen maakten bezwaar tegen een mogelijke aantasting van de nationale veiligheid. Een door Einstein en andere vooraanstaande Amerikanen ondertekende protestbrief sorteerde geen enkel effect. Holocaust-overlevenden zagen hun visumaanvragen voor Amerika op grote schaal afgewezen en duizenden zogenaamde oorlogsvluchtelingen, waarvan velen in werkelijkheid oorlogsmisdadigers waren, werden in het land toegelaten. Amerika kon hen gebruiken, er waren vooral spionnen nodig. Tegen het rode gevaar. De oorlog was nog volop in gang toen onder Roosevelt de Amerikaanse spionagedienst al onderhandelingen voerde met nazi’s om een inlichtingennetwerk op te zetten tegen de Russen. Nazigeboefte uit de nabijheid van Himmler, dat de kans greep om het vege lijf te redden.
In de periode erna werden honderden voormalige nazi’s aan het werk gezet om inlichtingen in te winnen in Europa en in de Verenigde Staten. In Duitsland was de samenwerking tussen ex-nazi’s en Amerikaanse inlichtingendiensten het grootst. Daar waren om en nabij vierduizend agenten voor de Amerikanen actief. In de Russische zones werden netwerken aangelegd. Het Russische radioverkeer werd afgeluisterd. Alles onder leiding van een ex-Generaalmajoor van de Wehrmacht.
De Amerikanen wisten de hand te leggen op het complete kaartsysteem van de NSDAP en moeten hebben geweten wie van de Duitse elite lid waren van Hitlers club. Zij dachten de ‘goede’ nazi’s er wel uit te kunnen filteren en in te zetten in de opstartende Koude Oorlog. Schrijvers, wetenschappers, musici en politici, die nu een belangrijke rol gingen spelen in de nieuwe democratie van de Bondsrepubliek. Vaak zouden die als excuus aanvoeren dat zij zonder het te weten waren opgenomen in de partij. Gotspe. De partij wilde geen meelopers en selecteerde streng.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten