vrijdag 4 augustus 2017

ANNA'S JAREN (230) - Bubblegum

Ik hoorde Jan en Rieka er weleens over, gissend naar de ware toedracht. Jan met de pet werd niet geïnformeerd. Na haar terugkeer uit Canada verzamelde Juliana gelijkgestemden om zich heen. Religieus gedreven mensen die verlangden naar een wereldvrede. Bernhard moest er niets van hebben. Toch was het door zijn toedoen dat Juliana een vrouw ontmoette die, anders dan hij hoopte, een grote invloed op haar zou uitoefenen, Greet Hofmans. Zij dacht een lijntje met God te hebben, beweerde ‘doorgevingen van het Hogere’ te krijgen en beloofde dat zij Marijke kon genezen door haar op te dragen aan God. Bezijden de waarheid verklaarde de gebedsgenezeres na langere tijd dat Marijke begon te zien met haar linkeroog. De innige band die de gebedsgenezeres met Juliana opbouwde veranderde de aanvankelijk welwillende Bernhard in no time tot haar aartsvijand. Hofmans keerde zich bovendien, met de groep vriendinnen van Juliana, tegen de buitenechtelijke relaties van de prins. Die man mocht ook niks. Op zijn beurt zag de prins Hofmans steeds meer als een indringster met een slechte invloed op zijn vrouw. Hij ontzegde haar dan ook de toegang tot het paleis, wat Juliana aanvankelijk niet accepteerde. Waarschijnlijk dreigde zij zelfs met echtscheiding. 

De ‘affaire Hofmans’ groeit uit tot een crisis op Soestdijk die media en regering nog jaren gaat bezighouden. Medici vestigen er de aandacht op dat Hofmans zich ongeoorloofd met hun patiënten bemoeit, en dat loopt weleens slecht af. Er vinden onderzoeken plaats en er worden processen-verbaal opgemaakt. Juliana, die niet van plan is Marijke aan Hofmans’ zorg te onttrekken, wil desalniettemin een eventuele strafvervolging niet in de weg staan.
Bij een staatsbezoek aan de Verenigde Staten houdt Juliana vast aan zelfgeschreven speeches, die zijn beïnvloed door de opvattingen in haar vriendenkring. Bernhard dreigt niet mee te gaan, de minister van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur in Washington nemen geen verantwoordelijkheid voor de toespraken, Drees gaat achter de vorstin staan. Als Hofmans het gerucht verspreidt dat Bernhard aan het vermogen van zijn vrouw zit, verschijnen er opeens publicaties over de affaire Hofmans in de buitenlandse pers. Prins Bernhard is informant van het Duitse blad Der Spiegel,  hij hoopt hiermee te bereiken dat publicatie ertoe zal leiden dat Juliana alle contacten met Hofmans stopzet. Het kabinet-Drees verbiedt de import van het betreffende nummer, dat kan dan nog, Jan met de pet wordt immers gezien als janlul. Het werkt averechts, de geruchtenstroom is niet meer te stoppen. Er begint een onderzoek. Hierna worden de contacten van Greet Hofmans met het hof dan toch beëindigd en de hofhouding gereorganiseerd.

Eind 1948 was Rotterdam groos op zijn Bouwcentrum dat werd geopend als coördinatiepunt voor de wederopbouw van Nederland, en op zijn Piet Roozenburg, sportman van het jaar, die wereldkampioen dammen werd. In 1943 werd hij al kampioen van Nederland, een prestatie die hij zeven keer herhaalt. En de dammer, die bekend staat om zijn spelvernieuwing, verovert nog drie keer de wereldtitel.
Belangstelling voor goede films en nieuwe ontwikkelingen in de kunst was er langzamerhand ook weer in de stad. De opening van kunstencentrum Het Venster voorzag daarom in een behoefte. Er werden betere films gedraaid en voor kunstenaars was er expositieruimte. Architect Bakema had gewoekerd met de ruimte en de inrichting was eenvoudig, wat niet wegnam dat het theatertje met zo’n tweehonderd zitplaatsen meteen zeer gewild was.

Het bleef problematisch in de wereld, het ene nieuws verdrong het andere. Rusland zag het als een ‘ontoelaatbare inmenging in de interne aangelegenheden van staten’ dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele verklaring van de rechten van de mens  bekrachtigde. En negen dagen daarna begon het Nederlandse leger zijn tweede ‘politionele actie’ tegen de Indonesische nationalisten. Drees ging met weerzin akkoord, de Tweede Kamer steunde nog steeds de aanval op Indonesië, alsof er geen protesten waren in een groot deel van de wereld.
Lucebert protesteerde met ‘Minnebrief aan onze gemartelde bruid Indonesia’:

Hoeveel wreekt de bruidegom de bruid
Als op Java plassen bloed zij stuiptrekt
Uitbuiters hun buit haar ogen oesters inslaan en uitzuigen?

Soekarno en andere belangrijke republikeinen werden gevangen genomen. De eerste acties leken een succes. De tegenstander werd echter niet verslagen en ging over tot guerrilla.
Kort na de jaarwisseling reisde Drees naar Batavia. In verband met de politionele actie ging hij er besprekingen voeren met dr. Louis Beel, eerder zijn vicepremier, nu de vertegenwoordiger van de Kroon in Indië. De Verenigde Staten keerden zich nu definitief af van het Nederlandse beleid en eisten onderhandelingen.

Het jaar 1949 begon met een zachte winter, waarna een zware noordwesterstorm door Rotterdam raasde en enorme schade aanrichtte. Dat kon de stad er nog wel even bij hebben. Het zachte weer was een tegenvaller voor de Russen. Zij hadden gehoopt dat de als regel strenge Berlijnse winter de luchtbrug flink zou bemoeilijken. Het liep anders, de vliegtuigen vlogen af en aan. Stalin koos eieren voor zijn geld en wilde onderhandelen.
Beter werden de verhoudingen er niet door. Kort na de oprichting van de Comecon, de economische samenwerkingsorganisatie van communistische landen, kwam de oprichting van de NAVO met als uitgangspunt dat wanneer er een lid werd aangevallen er gezamenlijk zou worden opgetreden tegen de vijand. De NAVO had alleen niet veel inzetbare militaire kracht en was vooral bedoeld om bij de West-Europeanen de angst voor een Russische aanval weg te nemen. Het hielp niet echt want het duurde maar een halfjaartje totdat de Russen een atoombom hadden. In augustus slaagde de eerste proef. En het Russische leger hielp de kou nog wat meer uit de wereld met de inzet van de AK-47. Een eenvoudig, betrouwbaar en tegen lage kosten te produceren aanvalsgeweer, later bekend als de ‘kalasjnikov’. Bondgenoten van de Sovjet-Unie produceerden en gebruikten het wapen al snel. En het geweer werd in grote hoeveelheden verspreid over Afrika, voor gebruik door verzetsbewegingen. De ontwerper, Michail Kalasjnikov, werd bevorderd, ontving een eredoctoraat, werd overladen met eerbewijzen en kreeg vele medailles. In zijn geboortedorp kwam er een standbeeld van de moordvent. 

Rita Hayworth
(Foto: Wikipedia)
Arthur Millers toneelstuk Dood van een handelsreiziger  kreeg een lovende pers en later de Pulitzerprijs en de Tony Award. Nederland annexeerde Duits grondgebied, Tom Kelly maakte met een achtergrond van rood fluweel iconische naaktfoto’s van Marilyn Monroe (‘I’ve been on a calendar, but never on time’); RCA bracht de eerste single uit; Gejaagd door de wind kwam in de bioscoop – tien jaar later dan in Amerika; Pete Felleman presenteerde de eerste hitparade op de Nederlandse radio en bij de, nu ook in Nederland geproduceerde, bubblegum kwamen filmsterrenplaatjes.
Foto’s van Amerikaanse filmsterren, al wat Amerikaans was kon op grote belangstelling rekenen. Vooral meisjes, die het ‘poesiealbum’ voorbij waren, verzamelden ze fanatiek en dat was hen nogal eens aan te zien ook. De lippen dermate schraal, dat zich zelfs korsten vormden, bleven zij constant een deel van hun mondvoorraad bellenblaaskauwgom in gigantische proporties naar buiten brengen, tot de bel barstte en de gum van het gezicht moest worden gehaald. Op naar de volgende. Bij het plaatjes ruilen waren jongens er vooral in geïnteresseerd of er nog foto’s van sterren in badpak bij zaten. Doris Day, Esther Williams. Dat Amerikaanse sterren zo vaak trouwden en scheidden bleef verbazen. Marilyn Monroe trouwde drie, Rita Hayworth vijf keer. Acteur en scenarioschrijver Orson Welles, wereldberoemd door zijn radio-uitzending van War of the Worlds,  was haar tweede echtgenoot; de Pakistaanse prins Aly Khan haar derde.

Als Rita Hayworth heet wordt
En Aly Khan kan niet
Mag Orson Welles wel es

De jongen die er voor de zoveelste keer weer eens grappig mee wilde zijn, kon worden getroffen door een welgemikte meisjesschoen. Het is de vraag of er wel volledig werd begrepen waarover het chronologisch niet kloppende rijmsel ging, want filmsterrenplaatjesverzamelaars waren groener dan het gras aan de andere kant van de heuvel. Sterren werden overdreven vereerd. Hollywoods publicity  gaf een geïdealiseerd beeld van hun wereld.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten