woensdag 24 juni 2015

ANNA'S JAREN (78) - Spectaculaire act van vermeende saboteur

(Wikipedia)
De ramp met de Hindenburg. Was het sabotage of  was het een ongeluk? Weer zo’n vraag die vaak werd gesteld en nog jarenlang gespreksstof vormde. Het was een tijd van groeiende internationale spanning en uit vrees voor een internationaal incident waagden zowel de Amerikaanse als de Duitse autoriteiten zich er niet aan om de mogelijkheid van sabotage te onderzoeken. Dat gaf uiteraard juist voeding aan geruchten in Duitsland. Er zou zijn gesaboteerd om de Duitse nazipartij in een kwaad daglicht te stellen.
De Hindenburg, de trots van Hitler en zijn nazi’s, was de grootste zeppelin ooit gebouwd, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en latere Rijkspresident Paul von Hindenburg. Het luchtschip zou aanleggen in de marinehaven Lakehurst in de Amerikaanse staat New Jersey na een goed verlopen vlucht, die drie dagen had geduurd, dat ding vloog niet sneller dan 140 kilometer per uur. Die tijdsduur was overigens geen straf voor de 97 mensen aan boord want het verblijf werd veraangenaamd door de aanwezigheid van een bibliotheek, een luxe eetzaal en een fraaie lounge. Brede wandelgangen met grote ramen boden de passagiers een schitterend uitzicht.
Kapitein Max Pruss had het schip voor de landing nog geruime tijd rondjes laten vliegen tot het noodweer boven New Jersey enigszins was verminderd. Nabij de afmeermast werden de motoren stilgezet en de ankerkabels uitgeworpen. Dat was meteen het moment dat de aanwezige mensenmassa een goed heenkomen zocht, want plotseling was de buik van het luchtschip vuurrood geworden en kwamen er vlammen uit het staartdeel. Enkele passagiers en bemanningsleden sprongen via ramen en deuren uit het luchtschip voordat het de grond raakte. Op meer dan twintig kilometer afstand waren de explosies te horen. Op de grond kon nog een aantal passagiers worden gered. Een reeks gebeurtenissen die plaats vond in iets meer dan een halve minuut en 36 mensen het leven kostte.
Radioreporter Herbert Morrison gaf half huilend een ooggetuigenverslag, dat in heel Amerika op de radio was te horen en legendarisch is geworden.
‘O, die arme mensen!’
De immigrant Joseph Späh, die in Amerika het beroep uitoefende van acrobaat en zich daar Ben Dova noemde, trad op in bloedstollende acts en was beroemd geworden door in New York op de dakrand van een wolkenkrabber te balanceren. Hij was aan boord van de Hindenburg en overleefde de ramp dankzij zijn fysieke kwaliteiten. Hij klom uit een raam van het brandende luchtschip en hield zich vast tot de zeppelin de grond dicht genoeg naderde om eraf te kunnen springen. Meteen werd hij door sommigen aangezien als saboteur. Hij zou degene zijn die de nazi’s wou treffen.
Later onderzoek heeft uitgewezen dat er van sabotage geen sprake was. Er was een kabel geknapt en die had een van de waterstofzakken bij de staart open gescheurd waardoor het luchtschip uit balans raakte. Toen daarna de ankerkabels de afmeermast raakten werd de tijdens het noodweer opgehoopte statische elektriciteit naar de aarde geleid. Een vonk die daarbij ontstond, ontstak de vrijkomende waterstof.
En dat had nou toch net niet hoeven gebeuren als de tijden beter waren geweest, want het luchtschip was oorspronkelijk gebouwd om te worden gevuld met onbrandbaar helium. Alleen de Verenigde Staten produceerde hiervan voldoende hoeveelheden. Maar Amerika zou hebben geweigerd helium te leveren om te voorkomen dat het voor militaire doeleinden zou worden gebruikt. Of dat werkelijk zo is, blijft de vraag. Het kan ook gewoon een geldkwestie zijn geweest, helium was aanmerkelijk duurder dan waterstof.

De ramp met de Hindenburg was op 6 mei 1937. Juliana en Bernhard waren op dat moment al weer vier maanden getrouwd en in tegenstelling tot Rieka had Juultje wel een peperdure bruidsjurk gedragen en was het bruidspaar wel op huwelijksreis gegaan. Bernhard had Juliana meegenomen naar de grote Europese steden en haar laten kennismaken met een tot dan toe voor haar onbekend mondain leven en het neusje van de zalm op modegebied. Hij kon dat gemakkelijk doen want in tegenstelling tot Jan had Bernhard inmiddels best wel een aardig inkomen.
(wordt vervolgd)

nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten