woensdag 14 juni 2017

ANNA'S JAREN (220) - Hoax

Nog steeds die oorlog in het nieuws. Wilhelmina wees het gratieverzoek van Bram Harrebomée af. Hij was als tweede inspecteur in dienst geweest van het bureau Inlichtingendienst in Amsterdam dat werkte voor SD en SP. Daarna werd hij als korpschef van de politie in Velsen berucht door zijn meedogenloze jacht op Joden, onderduikers en verzetslieden. Het hielp hem naar de top, in 1944 werd hij directeur-generaal van politie in Nijmegen. Hij nam ook nog deel aan de Silbertanne-moordaanslagen. Nu trof de kogel hem, in Weesperkarspel.

In Louisiana werd de elektrocutie van Willie Francis overgedaan. Die was precies een jaar eerder mislukt. De Afro-Amerikaanse jongen van zeventien jaar was veroordeeld tot de elektrische stoel na de moord op zijn werkgever. Hij was de eerste bij wie de elektrische stoel niet werkte. Een dronken gevangenismedewerker had de boel niet goed aangesloten. Nadat was ingeschakeld schreeuwde de toen zestienjarige Francis het uit: ‘Stop it! Let me breathe!’
Hij ging na de mislukte executie tevergeefs in hoger beroep.

In Frankrijk en Italië werden de communistische ministers uit de regering gezet. Amerikaanse steun ging de tegenstelling tussen Oost- en West-Europa versterken, naast de Truman Doctrine kwam er weer een nieuw plan. Marshall, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, stelde zeventien miljard ter beschikking om Europa er bovenop te helpen. Op voorwaarde dat de Europese landen bereid waren tot intensieve samenwerking bij de uitvoering van zijn plan.
Amerika was gebaat bij een herstel van de koopkracht in Europa, welvaart kon een dam opwerpen tegen het communisme. De Sovjet-Unie accepteerde de voorwaarden dan ook niet en haakte af. Stalin zag in het plan een bedreiging van zijn greep op Oost- en Centraal Europa. Hij zag een economisch herstel van Duitsland als een gevaar. De Fransen eigenlijk ook, zij wilden een garantie tegen een nieuwe Duitse dreiging. 
De deelnemende landen, waaronder Nederland, kregen steun van Amerika in de vorm van geld, grondstoffen en voedsel. Het duurde tot 1952 en uiteindelijk was er een bedrag van ruim twaalf miljard dollar mee gemoeid, een vijfde deel was een lening, de rest een gift.

Van het Reve
(Foto: Wikipedia
In Nederland eindelijk een echt jazzprogramma op de radio. De eerste Nederlandse diskjockey 'Pete' Felleman kwam met zijn programma Swing & Sweet, from Hollywood en Fiftysecond Street.  De herkenningsmelodie, Trumpet Blues  van Harry James, vloog de pan uit. Ik werd een fervent luisteraar en mijn liefde voor de jazz groeide met elke uitzending. Pete bracht de eerste bebopplaat in de Nederlandse ether. En werd legendarisch.
Albert Camus publiceerde La Peste en Simon Vestdijk De Vuuraanbidders.  Gerard Cornelis van het Reves roman De Avonden  kreeg de Reina Prinsen Geerlings-prijs, genoemd naar een jonge verzetsstrijdster die werd gefusilleerd, en tegen de jaarwisseling noemde De NRC het boek de sensatie van het jaar.
Het Achterhuis, Dagboekbrieven van 12 juni 1942 – 1 augustus 1944  van Anne Frank verscheen in een eerste oplage van niet meer dan vijftienhonderd exemplaren. Otto Frank, als enige teruggekeerd, moest ontdekken dat zijn vrouw en twee dochters niet meer leefden. Hij kreeg Annes geschriften van zijn medewerkster Miep Gies. Frank was ervan overtuigd dat het materiaal uitgegeven moest worden. De zoektocht naar een uitgever viel niet mee, er was geen belangstelling voor ellende van kort geleden. Jan Romein schonk in Het Parool  uitgebreid aandacht aan het dagboek, waarop niet alleen lezers maar ook uitgevers reageerden. Otto Frank ging akkoord met het schrappen van enkele passages door uitgeverij Contact en het boek kwam van de pers. Lovende recensies.

Uiterst warme dagen in mei. Na de extreme winter begon de zomer al vroeg en werd de warmste van de eeuw. In juni werd de warmste dag ooit in De Bilt gemeten, 36,8 graden. En nog weer die oorlog, in deze warme maand werd Tjeerd van der Weide, in de oorlog NSB-burgemeester van Velsen, geëxecuteerd voor zijn wandaden.
De Tour de France  werd weer verreden. Voor het eerst na 1940. De winnaar was de pas getrouwde Jean Robic, die zijn bruid had beloofd de gele trui mee te brengen. ‘Tête de cuir’ werd hij genoemd omdat hij altijd fietste met een zelfgemaakte leren valhelm. Zolang er nog geen televisie was bleef de tour elke zomer een hot item op de radio.
Met de komkommers kwam er babbelnieuws nadat de voorman van een ranch in New Mexico op een afgelegen stuk land een berg vreemd afval had gevonden en tien dagen later een piloot had gemeld dat hij boven de Cascade Mountains in de staat Washington negen vliegende objecten had gezien die tegen de tweeduizend kilometer per uur moesten vliegen. Prompt kwamen er honderden waarnemingen van ‘vliegende schotels’ door geheel Amerika. De voorman in New Mexico meldde daarop zijn vondst bij de luchtmacht. Een officier liet een persbericht uitgaan dat in de buurt van Roswell een vliegende schotel was aangetroffen. Het werd meteen groot nieuws, ook in Nederland. Al snel maakte zijn superieur excuses en noemde het hele verhaal onzin. Het materiaal op het land was van een neergestorte weerballon en daarmee was het wel over. Leek het.

Dertig jaar later is het Roswellincident weer hot news als ufo-onderzoeker Stanton Friedman er aandacht aan schenkt. Een berger van de resten in New Mexico beweert dat die niet van een weerballon waren maar van een buitenaards ruimtevaartuig. Tientallen inwoners van Roswell bevestigen dit niet alleen, zij beweren ook nog dat er in het wrak kleine lichamen waren aangetroffen. De discussie houdt aan en er komen vragen in het Congres. Nog in de jaren negentig ziet de Amerikaanse regering zich genoodzaakt de zaak eens goed uit te zoeken en concludeert dat het materiaal niet van een weerballon moest zijn maar van een grotere spionageballon, waaraan akoestische apparatuur hing om het nucleaire onderzoek in de Sovjet-Unie in de gaten te houden. Het materiaal waaruit de ballon was vervaardigd stemde overeen met het gevonden materiaal in New Mexico.
Later wordt ontdekt dat de luchtmacht valproeven heeft gedaan met een cockpitdummy, waarin etalagepoppen. Dat was echter weer geruime tijd na Roswell. ‘Getuigen’ moeten de zaken een beetje door elkaar hebben gehaald. Toch zijn Ufo-aanhangers niet van hun overtuiging af te brengen, niet in het minst door steeds weer wisselende verklaringen van de overheid. En als in 2011 de FBI een verslag uit 1950 openbaar maakt, waarin een functionaris van de luchtmacht de vondst van drie ufo’s met negen lichamen rapporteert, is hun geloof harder dan ooit en komen er verhalen over ontvoeringen door buitenaardse wezens. Een echtpaar uit New Hampshire zou zijn ontvoerd door ‘mensachtige wezens met een grijze huid en schuinstaande ogen’. De wezens zouden de twee hebben onderzocht, bij de vrouw zou een lange naald in de navel zijn gestoken en bij de man zou een spermamonster zijn afgenomen. Interstellaire in-vitrofertilisatie of zoiets.
(wordt vervolgd)
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten