zondag 4 juni 2017

ANNA'S JAREN (218) - Hungerwinter

(Afbeelding: Wikipedia)
In Europa heerste de winter. In Duitsland werden de Amerikaanse en Britse bezettingszones samengevoegd. In Nederland ging de werkweek naar vijfenveertig uur. Er werd nog steeds op zaterdag gewerkt en naar school gegaan. Een ontploffing op het terrein van de kruitfabriek in Muiden kostte zeventien mensen het leven en de schade aan het stadje was groot.
In Denemarken stortte een KLM-toestel neer, alle inzittenden kwamen om het leven, onder wie de Zweedse erfprins Gustaaf Adolf en de Amerikaanse operazangeres Grace Moore.
Op Celebes besloten Nederlandse officieren dat er met harde hand moest worden opgetreden. Er werden vijfentwintig terreurverdachten uit de gevangenis gehaald en doodgeschoten. De lichamen verdwenen in een massagraf. Er volgden nog meer acties waarbij tientallen doden vielen. Gevangengenomen adellijke leiders werden op zee geliquideerd omdat volgens inlands gebruik hun bloed niet over de aarde mocht vloeien. Het verzet gaf geen krimp en de executies gingen door, dorpen werden uitgekamd.
Minister-president Beel werd al snel op de hoogte gebracht, hij ondernam geen actie. Landvoogd Van Mook schreef dat er zo snel mogelijk een eind moest komen aan de zuiveringen die volgens hem verwant waren aan Duitse en Japanse methoden. Het duurde nog een maand tot er een order kwam om te stoppen. De verantwoordelijke officieren zijn nooit berecht.

Op Soestdijk werd een meisje geboren dat aan één oog blind was en aan het andere slechtziend. Juliana was tijdens de zwangerschap besmet geraakt met rubella, rode hond. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan dat leiden tot ernstige afwijkingen bij het kind. Het ging nog maanden duren totdat officieel werd bekendgemaakt wat er mis was met prinses Marijke.
De vorstperiode in Nederland duurde tot begin maart, onderbroken door twee periodes van dooi. In de tweede dooiperiode liep de temperatuur op tot ruim zeventien graden, gemeten in Maastricht. Een warmterecord, waarna het weer keihard ging vriezen.
In februari werd de negende Elfstedentocht verreden. Een ramptocht op slecht ijs met een groot aantal valpartijen. Een veldhospitaal moest de gewonden opvangen. Na veel geharrewar werden de eerste vier gediskwalificeerd. Zij hadden kortere routes gereden en er was zelfs een taxi genomen. Zes weken later werd nummer vijf, Jan van der Hoorn, als winnaar aangewezen. Hij had de barre tocht in sneeuwbuien en felle oostenwind uitgereden op schaatsen die onder voetbalschoenen waren gebonden.
Daarna kwam er veel sneeuw, raakten het wegverkeer ontwricht en een aantal dorpen in het noorden en het oosten dagenlang geïsoleerd. Rivieren en het IJsselmeer vroren dicht en de binnenscheepvaart kwam stil te liggen. Op de Waddenzee reikten ijsbergen tot een hoogte van zes meter. In de Maashaven sprong ik samen met andere kinderen uit de Afrikaanderwijk van ijsschots naar ijsschots.
In Berlijn vroor het 32 graden en Engeland meldde de koudste winter sinds 1894. In heel Europa liep de kolenvoorziening vast. In Duitsland ontstonden voedseltekorten en in de gebombardeerde steden werd honger geleden. Nu hadden de Duitsers hun ‘Hungerwinter’ en die kostte honderdduizenden het leven.

Kolen, textiel en voedingsmiddelen waren nog steeds op de bon. Kou, armoe en verdriet. Opoe-om-de hoek kwam te overlijden. Haar in de hongerwinter begonnen aftakeling had zich in rap tempo versneld en de koude winter deed er nog een schepje bovenop. Zij was compleet op. Opa Frits’ wereldje werd meteen kleiner, hij kon het huishouden niet aan en verhuisde naar de voorkamer van de voor-tussen-achter woning. Freek en zijn vrouw Martha betrokken de tussen- en achterkamer en namen de verzorging van Frits op zich. Tot nog toe had het getrouwde stel apart geleefd bij gebrek aan woonruimte, Martha bij haar ouders en Freek de meeste tijd op zee. Hij nam afscheid van zijn schip en ging in de horeca. Voordat zijn schip Rotterdam verliet nam Freek mij mee aan boord en, zich niets aantrekkend van de afkeurende blikken van voormalige superieuren, liet hij mij vol trots de boot van onder tot boven bekijken, alles tot in details uitleggend. Dat een kind meenemen aan boord niet was toegestaan weerhield Freek er niet van mij een nieuwe ervaring te bezorgen.

De Amerikaanse president beloofde hulp aan alle landen die zich door de communistische expansie bedreigd voelden, de Truman Doctrine. In de Amerikaanse visie waren er vanaf nu twee werelden, de vrije en de communistische, de Eerste Wereld en de Tweede Wereld. Voormalige bondgenoten kwamen tegenover elkaar te staan. De Amerikaanse journalist Walter Lipmann publiceerde een artikel onder de titel The Cold War.  Een term, die al eerder was gebruikt door de Amerikaanse financier en presidentiële adviseur Bernard Baruch. De Sovjetleiders wisten gedurende een korte periode de indruk te wekken te willen samenwerken maar dat was nu echt wel over. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Grote Vier (SU, VS, GB en Frankrijk) waren voor het laatst bijeengekomen in Moskou, zonder resultaat. De Koude Oorlog was definitief.  

(wordt vervolgd) 
nnn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten